Wednesday, June 19, 2013

Lazanje sa povrćem

Lazanje sa povrćem



Sastojci:

1 pakovanje lazanja
500 g paradajza (svežeg ili konzervisanog)
700 g šampinjona
200 g narendanog trapista
80 g maslaca
30 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 litar bešamel sosa
2 čena belog luka
sok od jednog limuna
biber
so

Priprema:

Premazati maslacem posudu u kojoj ćete peći lazanju.

Šampinjone tanko narezati. U tiganju zagrejati 40 grama maslaca i kada počne da "cvrči" dodati šampinjone. Pržiti sve dok ne počnu da puštaju svoj sok. Dodati beli luk i sok od limuna, pa posoliti i pobiberiti. Kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari. Pripremljeno, ostaviti sa strane.

Zagrejati rernu na 200 °C. U međuvremenu u velikoj posudi zagrejati vodu do ključanja. U blizini šporeta postaviti i posudu sa hladnom vodom. Veliki deo radne površine prekriti stolnjakom. U ključalu vodu dodati so. Ubaciti u vodu tri ili četiri komada lazanja. Kuvati vrlo kratko (otprilike 30 sekundi). Izvaditi iz posude pomoću rupičaste kašike i prebaciti na 30 sekundi u hladnu vodu. Izvaditi i položiti lazanje na stolnjak da se osuše. Nastaviti isti postupak i sa ostalim lazanjama.

Uzeti pripremljenu posudu za pečenje i dno preliti bešamel umakom. Prekriti ga slojem testa tako da slobodno odstranite krajeve kako bi lazanje odgovarale veličini posude za pečenje. Preko testa preliti sosom od šampinjona, a potom slojem bešamela. Posuti sve narendanim trapistom. Prekriti još jednim slojem testa, preko toga tanakim slojem paradajza (naseckanog) a preko njega ponovo bešamel sosom. Posuti narendanim trapistom. Ponoviti postupak istim redom, a završiti slojem testa koji je preliven bešamel umakom. Posuti sa što više rendanog sira i namastiti maslacem.

Peći oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne i pre serviranja ostaviti 5 minuta da odstoji.

0 comments:

Post a Comment